NAC (Noad Advendo Combinatie) Breda is een voetbalclub uit Breda die op 19 september 1912 werd opgericht. De club komt in het seizoen 2017/18 uit in de Eredivisie. De clubkleuren zijn geel en zwart.
De volledige clubnaam is “Nooit Opgeven Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda”. Een bijnaam van de club is ‘De Parel van het Zuiden’. De clubfans worden ook wel ‘The Yellow Army’ genoemd.
NAC is bekend om het ‘avondje NAC’. Deze naam is ontstaan na het in gebruik stellen van de lichtinstallatie in 1975 en het spelen op zaterdagavond. Bij het kunstlicht van de stadionlampen wordt NAC altijd extra fanatiek aangemoedigd door de NAC fans. Dit kan wel eens intimiderend overkomen bij de tegenstander.
website: NAC Breda
Stadion
NAC speelt sinds 1996 in het Rat Verleghstadion (19.000 plaatsen). Het stadion is vernoemd naar de oud NAC voetballer Antoon Verlegh (1912-1931). Antoon Verlegh had als bijnaam ‘rat’ vanwege zijn behendigheid en slinkse spel.
In het Rat Verleghstadion zijn enkele fanatieke supportersvakken: de B-Side en Vak G achter beide doelen (met deels staanplaatsen) en Vak F7 op de ere tribune.
Tussen 1940 en 1996 speelde NAC in het NAC-Stadion aan de Beatrixstraat. in Breda was een Nederlands voetbalstadion. Tussen 1940 en 1996 was het de thuishaven van voetbalclub NAC Breda. Dit stadion was midden in de wijk Boeimeer gelegen en had veel staanplaatsen. Het stadion is in de loop der tijd regelmatig aangepast en kende eind jaren 60 een capaciteit van 20.000 toeschouwers. Op 27 december 1975 is een lichtinstallatie in gebruik genomen; zeer modern in die tijd. In 1977 is de zittribune uit 1957 aangepast tot een bijna 20m hoge dubbeldeks-tribune. Deze hoofdtribune was zeer kenmerkend en stak hoog boven de rest van het NAC-stadion aan de Beatrixstraat uit. In de jaren ’80 en ’90 raakte het stadion verouderd en door veiligheidsmaatregelen werd de capaciteit teruggebracht naar 12.000 plaatsen. Op zondag 12 mei 1996 werd afscheid genomen van dit NAC-stadion, waarna het gesloopt is. Op deze plek zijn woningen gebouwd. Langs de Beatrixstraat herinnerd een plaquette aan het voormalige stadion.
Clublied
Het clublied is “Hé hé hé hé hup N.A.C.” wat in de jaren zestig is ontstaan. Er was in die tijd nog geen clublied voor NAC. Het huidige clublied is ontstaan door een carnavalslied uit Rijen. Het orkest van Gaby Dirne repeteerde daar en de plaatselijke carnavalsclub (Rijense Carnaval Stichting ofwel RCS) wilde graag een eigen lied. De titel hadden ze al. Dat was “Hé hé hé hé Hangijzerkes”. De inwoners van Rijen worden met carnaval namelijk Hangijzers en Hangijzerkes genoemd. Daar heeft Gaby Dirne toen een tekst en muziek opgemaakt én het geheel opgenomen met zijn orkest. Omdat een carnavalslied na 4 dagen feesten vaak in de prullenbak belandt heeft Gaby Dirne er een tekst opgemaakt voor NAC. Dit omdat Gaby Dirne als Bredanaar ook fan van NAC is. Gaby Dirne heeft ook dit lied met zijn orkest opgenomen met zang van Albert Brosens. Met dit lied is Gaby Dirne gegaan naar degene die de muziek verzorgde in het Stadion van NAC aan de Beatrixstraat. Op deze manier is “Hé hé hé hé hup N.A.C.” sinds de jaren zestig hét clublied van NAC. Gaby Dirne – o.a. componist en tekstschrijver van het clublied van NAC – is woensdag 3 januari 2018 overleden op 86 jarige leeftijd.
Oprichting
NAC is ontstaan op 19 september 1912 na een fusie tussen NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorzetten), opgericht op 14 juli 1895 en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning), opgericht op 1 november 1904. De samenvoeging van beide clubnamen leverde NAC (Noad Advendo Combinatie) op.
In 2003 ging het financieel slecht met NAC. De gemeente Breda besluit op 30 januari 2003 om het stadion op te kopen voor 15 miljoen euro en redt NAC van de ondergang. Sinds die tijd is de naam van de club veranderd in NAC Breda.
Successen
Een van de grootste prestaties in de historie van NACde club is het landskampioenschap dat in 1921 werd behaald. NAC werd dat jaar ‘kampioen van het Zuiden’ en mocht daarom deelnemen aan de landelijke kampioenscompetitie, waarin NAC eindigde boven Be Quick, Ajax en Go Ahead. De eerste en enige landelijke titel van NAC.
Als hoogtepunt worden ook enkele memorabele Europese wedstrijden beschouwd. In 2003 de uit- en thuiswedstrijden voor de UEFA Cup tegen Newcastle United uit Engeland. In 2009 de uit- en thuiswedstrijden voor de Europa League Villarreal uit Spanje. Met name de vele supporters die de uitwedstrijden bezochten zorgden er voor dat deze wedstrijden in het collectief geheugen blijven staan.
[deze pagina is nog in ontwikkeling…]